Tänk om…

Jag skall försöka vakna ur min bloggtorka med en liten anekdot om ett inbördeskrig.

De finlandssvenska fonderna gör en statskupp och tillsätter Björn Teir som president. Först är allt frid och fröjd, men så småningom börjar de göra livet svårt för politiska oliktänkare (främst sannfinländare) med finska som modersmål. Till slut blir förhållandena så ohållbara att många politiska aktivister flyr till Estland och Sverige i små fritidsbåtar. Andra tyr sig till människosmugglare som för dem till Tyskland och Holland. Av någon konstig anledning tycker finnarna i Holland det är kiva ha kontakt med sina landsmän och de bosätter sig alla i en av förorterna till Rotterdam.

15 år förflyter innan förhållandena blir så outhärdliga i Finland att rebeller stödda av CIA gör uppror i Jyväskylä och Rovaniemi. Rebellerna är främst centerpartister och socialdemokrater, men en liten högludd falang utgörs av sannfinländare. Kulturfonden försöker kväsa upproret med hård hand och jämnar Rovaniemi och halva Jyväskylä med marken. Men upproret sprider sig. Snart går ingen säker utanför Nyland. Rebellerna kontrollerar till slut området norr om linjen Uleåborg till Villmanstrand.

Inbördeskriget tär hårt på Finland. Civilbefolkningen flyr till Sverige vid Haparanda, men Kulturfonden kontrollerar havsområdena och hindrar flykt till Estland. Ryssland vill inte ta emot finska flyktingar och stoppar dem vid gränsen. Vintern blir hård i flyktinglägret i Kalix. Sverige kräver det internationella samfundet skall dela på bördan. Få länder vill ta emot flyktingar. Men Syrien, som har sitt inbördeskrig i färskt minne, tar emot 750 flyktingar av de 500 000 som finns i lägren.

De som lyckats fly stöder främst rebellerna, närmast med pengar. Det finns också många unga män som tar sig till Finland via Norge för att strida på rebellernas sida.

Till slut efter ett par års strider segrar rebellerna efter att USA precisionsbombat Forum i Helsingfors.

Är de unga återvändande männen som stred på rebellernas sida terrorister eller hjältar? En del av dem har levt på socialbidrag i Holland och har ett kriminellt förflutet. Största delen av dem hade ju dessutom föräldrar som var sannfinländare!

Så nu undrar jag hur onda de syriska flyktingarna i Sverige som återvänt till Syrien för att strida på rebellernas sida egentligen är? http://www.ctc.usma.edu/posts/the-swedish-foreign-fighter-contingent-in-syria

Annonser
Det här inlägget postades i haltande liknelser och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

2 kommentarer till Tänk om…

  1. Mats skriver:

    Fantastiskt bra tänkt och skrivet!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s